mgr Zuly Usme
Zuly Usme
Doktorantka na ISIiI od 2013 r.
Członkini Koła Doktorantów Studiów Iberyjskich i Iberoamerykańskich
Specjalność naukowa: lingwistyka kognitywna, semiotyka, kulturoznawstwo
Kariera akademicka i zawodowa
W 2006 ukończyła Wydział Lingwistyki (stosowanej w komunikacji) na Narodowym Uniwersytecie Kolumbii w Bogocie. Ukończyła wiele kursów ustawicznego kształcenia na polu dydaktycznym i edukacyjnym w obszarach prowadzenia badań naukowych, nauczania ELE i technologii 2.0 używanych do nauczania. W latach 1991 – 1998 ukończyła studia w dziedzinie Administracji Hotelarskiej, a także w Projektowaniu Wydawnictw, czym zajmowała się zawodowo aż do rozpoczęcia studiów lingwistycznych. W 2013 r. rozpoczęła studia doktoranckie na ISIiI (Instytucie Studiów Iberyjskich i Iberoamerykańskich), na których przeprowadziła badania naukowe z dziedziny lingwistyki kognitywnej nad metaforą głodu i łakomstwa w powieści „Sto lat samotności” Gabriela Garcii Márqueza pod kierownictwem prof. dr. hab. Jacka Perlina. Od 2016 roku jest członkinią koła badawczego doktorantów ISIiI. Przed ukończeniem studiów, w latach 2005-2006, pracowała jako nauczycielka delegowana z projektu „Komputery dla edukacji”, prowadzonego w ramach współpracy między Narodowym Uniwersytetem Kolumbii a kolumbijskim Ministerstwem Edukacji. W latach 2008-2009 pracowała jako asystentka naukowa w Centrum Nauk Społecznych (CES - Centro de Estudios Sociales) na Narodowym Uniwersytecie Kolumbii w Bogocie. W latach 2009-2012 była koordynatorką Wydziału Ekspresji i Języka Fundacji Uniwersyteckiej Inpahu w Bogocie. Na tym uniwersytecie wykładała Podstawy redakcji dla dziennikarzy (Strukturę wiadomości i Wstęp do narratologii), Metodologię i techniki badawcze, Semiolingwistykę, Semiotykę obrazu, Narracje multimedialne i Analizę tekstów w komunikacji. W 2018 r. rozpoczęła pracę jako lektorka języka hiszpańskiego na Wydziale Neofilologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Kariera naukowa
W latach 2004-2006 pracowała jako asystentka dydaktyczna przy licznych projektach. W roku 2006 obroniła pracę licencjacką pt. „Język i podniebienie w tekście kulinarnym. Elementy semiotyki kulinarnej.” W latach 2011-2012 przeprowadziła krótkie badania dotyczące „Przyjemności i dietetyki w reklamie żywności w Kolumbii w latach 1980-2010”. Od 2010 roku występowała jako prelegent na różnych międzynarodowych konferencjach w Kolumbii, Wenezueli, Bułgarii, Hiszpanii i Polsce. W trakcie studiów doktoranckich prezentowała następujące zagadnienia: w 2014 r. „Kuchnia imigrancka: opowieści o tożsamości gastronomicznej’, 12. Światowy Kongres Semiotyków w Sofii w Bułgarii; w 2015 r. „Reklama żywności w Kolumbii w latach 1980-2010: gramatyka sui generis”, XV Kongres Międzynarodowego Instytutu Socjokrytyki w Warszawie; „Kody kulinarne obecne w CAS”, IV Forum Lingwistyki Hiszpańskiej, Warszawa; w 2016 r. „Palimpsesty w filmografii Kieślowskiego”, X Biennale Konferencji MESEA, Warszawa; „Język kulinarny: semantyka kuchni”, Międzynarodowy Kongres «Propter magnare creatus» ... Język, literatura i gastronomia między Włochami a Półwyspem Iberyjskim”, w Santiago de Compostela w Hiszpanii. W latach 2010-2012 była promotorką pracy licencjackiej z zakresu komunikacji społecznej i dziennikarstwa w Fundacji Uniwersyteckiej Inpahu. Od 2018 r. prowadzi prace dyplomowe (magisterskie i licencjackie) w ISIiI. Przewodniczy Grupie Badań w Komunikacji i Semiotyki Żywności (Gecsal - Grupo de Estudios en Comunicación y Semiótica de la Alimentación) działającej na Colciencias Colombia.
Zainteresowania i projekty badawcze:
lingwistyka kognitywna
literatura Ameryki Łacińskiej
semiotyka kulturowa i gastronomiczna
Gabriel García Márquez
kultura kulinarna
Profile w sieciach akademickich
Reseach Gate: https://www.researchgate.net/profile/Zuly_Usme/publications
Academia: https://uw.academia.edu/ZulyUsme
Prezi: https://prezi.com/user/x88ag2q8m4j2/
Publikacje
Usme, Z. (2017). “Cocina migrante: Historias sobre la identidad gastronómica”. En New Semiotics Between Tradition and Innovation, pp. 914-921. Sofia: NBU Publishing House & IASS Publications, ISBN 978-954-535-943-9. (Memoria de congreso)
Usme, Z. (2016). “Apuntes semiótica para el estudio de una cocina migrante”. En Forma y Función, vol. 28, n° 1 Ene-Jun, 2015, pp. 185-200. ISSN Impreso 0120-338x – En línea 2256-5469. (Artículo). http://www.revistas.unal.edu.co/index.php/formayfuncion/article/view/52052
Usme, Z. (2016). “Cocina migrante: Historias sobre la identidad gastronómica”. En New Semiotics. Between Tradition and Innovation: proceedings of the 12. World Congress of Semiotics, ed. K. Bankov, IASS Publications & NBU Publishing House, ISSN: 2414-6862. http://www.iass-ais.org/proceedings2014/view_lesson.php?id=157 (Memoria de congreso).
Usme, Z. (2011). “El alimento como símbolo. Apuntes para una alquimia culinaria”. En Diálogo Académico, pp.57-89, Bogotá: Fundación Universitaria Inpahu, ISBN: 978-958- 8657-07-3 (Capítulo de libro).
Usme, Z. (2010). Cocina, texto y cultura. Recetario para una semiótica culinaria. Bogotá: Fundación Universitaria Inpahu, pp. 141, ISBN: 978-958- 8657-01-1, DOI 10.13140/2.1.3230.4320 (Trabajo monográfico).
Usme, Z. (2010). “Narrativas multimediales: una mirada desde el aula tradicional para comprender las nuevas tecnologías”. En II Congreso Internacional de Literatura Iberoamericana: Cartografías literarias, rutas, trazos, miradas, Bogotá: Universidad Santo Tomás, ISBN: en proceso. (Memoria de congreso)